Kariyer hedefleriniz nelerdir?” mülakat sorusu nasıl cevaplanmalı?

Yeni bir iş için mülakata davet edildiğinde, işe alım uzmanı doğru aday olup olmadığını her yönüyle anlamaya çalışır ve sana çeşitli sorular sorar. Bu sorulardan biri olan “Kariyer hedefleriniz nelerdir?” sorusu neden sorulur ve bu soru en uygun şekilde nasıl cevaplanır?

Kariyer hedefleriyle ilgili bir sorunun birincil amacı; işe uygun olup olmadığını belirlemektir. Şirkette uzun süre kalmayı mı düşünüyorsun, yoksa fırsatları hızla değerlendirmeyi mi planlıyorsun bunu anlamak için sorulur. Hiçbir işveren şirketin zamanını ve kaynaklarını kısa süreli çalışmayı planlayan birine harcamak istemez. Mülakatı yapan kişiyi, bu işin senin için bir anlam ifade ettiğine ve kendini bu işe adamaya niyetli olduğuna ikna etmelisin.

Hemen hemen birçok mülakatta bu soru soruluyor. Bu nedenle hazırlıklı olmak akıllıca olur. Cevaba hazırlanırken, başvurduğun pozisyona uygun kariyer hedeflerinin olup olmadığını düşünebilirsin. İş tanımında adaydan beklenen yetkinlikler kısmını bu gözle ayrıca değerlendirebilirsin.

Kariyer hedefleriniz nelerdir?

Bu soruya cevap verirken, İK uzmanına gelecekte kendini nerede gördüğünü ve bu işin kariyer hedeflerine ulaşmana nasıl yardımcı olacağını anlatabilirsin. Şimdi birkaç örnekle bu soruyu senin için cevaplayalım.

İşte, kendi yanıtını hazırlamana yardımcı olabilecek bazı örnek cevaplar:

Örnek cevap:

Yazı, medya ilişkileri, etkinlik planlama becerileri ve halkla ilişkiler uzmanlığımı sağlık alanındaki bir pozisyona aktarmanın bir yolunu arıyorum. Sağlık alanındaki trendlerden çok etkileniyorum. Bir hastanede çalışma ihtimali bana çok çekici geliyor. Kariyerimin ilerleyen dönemlerinde bir hastanede halkla ilişkiler operasyonunu yönetmeyi hedefliyorum. O zamana kadar becerilerimi daha da geliştireceğimi biliyorum.

Yarattığı algı:

Tıbba ve sektöre ilgili. İletişim alanında çalışması artı. Mevcut pozisyonu devam ettirdiğinde varmak istediği kariyer hedefi gerçekçi.

Örnek cevap:

Satış operasyonunda çalışmayı her zaman sevdim ve yeni müşteriler edinmenin, rekabet ortamında çalışmanın heyecanını fazlasıyla hissediyorum. Şirketinizdeki satış pozisyonu çekici; çünkü bana mevcut büyük müşterilerle ilişkileri geliştirme fırsatı tanırken, aynı zamanda yeni müşteriler edinme imkanı da sağlayacağına inanıyorum. Gelecekte, güçlü müşteri memnuniyeti geçmişine sahip bir uzman olarak tanınmak, ekibinin rol model aldığı bir yönetici olmak istiyorum.

Yarattığı algı:

Bulunduğu alanın rekabetçi anlayışına hakim ve bununla mücadele etme gücü var. Varmak istediği kariyer hedefi oldukça gerçekçi.

Bu iki örnekteki ifadelerden yola çıkarak sen de başvurduğun pozisyon özelinde bir cevap hazırlayabilirsin. İşe alım uzmanını hedeflerinin gerçekçiliği konusunda ikna edersen, işe alınma şansını da arttırabilirsin.

Leave a Comment